Duurzaam Hygiënepapier – een nieuwe stap op de weg naar een duurzaam assortiment

De Ridder heeft duurzamer hygiënepapier opgenomen in het assortiment. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij De Ridder. Niet alleen als het gaat om onze eigen bedrijfsprocessen, maar juist ook bij het selecteren van ons aanbod voor klanten. De Ridder bespreekt daarom elk maand met de toeleveranciers welke kansen zijn zien in het verduurzamen van ons aanbod. Immers, de leveranciers zijn de productspecialisten en hebben direct zicht op de nieuwste ontwikkelingen in hun specifieke markt als het gaat om verduurzaming. En onze leveranciers weten hoeveel De Ridder hecht aan het behalen van de ambitieuze doelstellingen. Zo zetten we elke keer weer in extra stap in onze Race to Zero commitment.

Al eerder vertelde Klaas Pasterkamp, Contractbeheerder bij het COA over de transitie naar ecologische hygiëne-artikelen van Hygenic. Voor De Ridder was dat zeker nog niet het eindstation. Samen met nieuwe partners zetten we nu grote stappen in het verduurzamen van het aanbod van hygiënepapier.

WEPA – Partner in duurzaam hygiënepapier

Het hygiënepapier van WEPA is duurzaam geproduceerd van 100% recycled golf- en verpakkingskarton. Dit karton is al minimaal 4 keer gerecycled voordat het wordt gebruikt voor de productie van dit hygiënepapier. Het hygiënepapier wordt geproduceerd in één van de ISO-14001- en ISO-50001-gecertificeerde productielocaties van WEPA. In het productieproces worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt om bijvoorbeeld het papier te bleken. WEPA voert voortdurend efficiëntieverbeteringen door, in 2025 worden 100% van de reststromen van de productie gerecycled. Daarnaast is Water Stewardship één van de pijlers binnen het duurzaam ondernemen. Dit betekent een duurzame manier van watergebruik binnen het productieproces voor alle locaties van WEPA. Hierdoor heeft het aangeboden alternatieve hygiënepapier een verminderde ecologische voetafdruk van 70% ten opzichte van hygiënepapier van primaire vezels. Het hygiënepapier is verpakt in plastic met 60% verminderde nieuwe plastics met een duurzaam uiterlijk. Na gebruik kan de verpakking hergebruikt en/of voor 100% gerecycled worden.

De producten in het aanbod van hygiënepapier hebben allemaal de relevante keurmerken voor duurzaamheid, zoals het EU Ecolabel, het FSC-keurmerk en Der Blaue Engel.

De duurzame keuze, zonder in te leveren op comfort en gebruiksgemak

De voordelen van het nieuwe aanbod hygiënepapier gaan verder dan duurzaamheid. Het duurzaamheidsvoordeel wordt behaald terwijl aan veel andere voorwaarden op het gebied van comfort en gebruikersgemak ook wordt voldaan.

Het comfort is van groot belang voor de gebruikers. Juist omdat comfort zo’n belangrijke rol sappelt in het dagelijkse gebruik van het product is een consumententest uitgevoerd door het IPSOS in 2021. Het papier werd prima beoordeeld. Een zeer ruime meerderheid van het testpanel (84%) beoordeelde het papier als ‘erg zacht’. Ook het feit dat het een duurzaam product betrof kon de goedkeuring van het testpanel (89%) wegdragen en het niet-gebleekte voorkomen van het product kreeg van de meerderheid een dikke voldoende. Ook is het is dermatologisch getest op primaire huidirritatie en bestaande sensibiliserende stoffen. Het product is goedgekeurd en heeft daarna een officieel een Original Dermatest seal of approval.

Ook op het gebied van gebruikerservaring oogst het nieuwe product veel lof. Op veel locaties koos men eerder voor éénlaags toiletpapier, wat door gebruikers als onvoldoende en oncomfortabel werd ervaren. Het dubbellaags hygiënepapier van WEPA biedt een verbeterde gebruikerservaring en leidt tot aanzienlijke papierbesparing. Deze verbetering komt ten goede aan de gebruikerservaring, kostenefficiëntie en duurzaamheid. Drie vliegen in één klap

Is deze duurzame keuze budgetvriendelijk?

Met het oog op budgetbeperkingen houden we bij de productontwikkeling rekening met budget en kostenefficiëntie. Het minimale prijsverschil wordt vaak gecompenseerd door de specifieke kwaliteiten van het product, zoals het comfortabele dubbellaagse karakter en de snelle oplossing in water. Toiletverstoppingen worden geminimaliseerd omdat het duurzame hygiënepapier al in 20 seconden oplost, wat tijd en geld bespaart op onderhoud van de riolering. Bovendien geven de eerste proeven aan dat door het comfort van de 2-laagse optie simpelweg minder papier wordt gebruikt.

Bij de hardware is rekening gehouden met de huidige standaard. De afmetingen van het hygiënepapier is zo dat het past in alle gangbare dispensers op de markt. Aanschaf van nieuwe dispensers of aanpassing van de huidige hardware is dus niet nodig als er wordt gekozen voor de duurzame variant van het hygiënepapier.

Interesse gewekt?

Neem vandaag nog contact op met De Ridder om een duurzame en kostenefficiënte keuze te maken voor het hygiënepapier in jouw instelling zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.