Het COA gaat over op ecologische hygiëne-artikelen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat volledig over op ecologische afwasmiddel, allesreiniger, shampoo huid & haar en babyshampoo voor haar bewoners. Daarmee wordt op jaarbasis vele liters chemische hygiëneartikelen bespaard! Klaas Pasterkamp, Contractbeheerder bij het COA, vertelt hoe hij met zijn collega’s en het team van De Ridder BV deze overgang mogelijk heeft gemaakt. Laat je inspireren!

 

Een duurzame mindset meegeven aan de bewoners

Zoals in heel veel organisaties, werken ook bij het COA-medewerkers die gemotiveerd zijn de organisatie te verduurzamen en mee te werken aan een groenere maatschappij. Maar dat is niet de enige reden dat het COA wil verduurzamen.

 

“Wij zijn de eerste opvangplaats voor asielzoekers die in Nederland aankomen. Veel van onze bewoners komen uit een cultuur waar duurzaamheid niet leeft. Overleven heeft centraal gestaan in hun leven, niet gek dus dat afval scheiden nooit een ding is geweest. Maar ik zie het wel als belangrijke taak van ons als het COA om deze bewoners goed voor te bereiden op de Nederlandse maatschappij en ook de rol die duurzaamheid hierin heeft. Want straks wonen onze bewoners misschien wel naast je in de straat,” legt Klaas uit. In deze voorbereiding is het goede voorbeeld geven heel belangrijk.

 

Het COA en De Ridder: een partnership ten voeten uit

De Ridder levert al jaren onze hygiëne-artikelen via Europese aanbestedingen. Een partnership ten voeten uit: ze begrijpen onze organisatie goed en denken altijd met ons mee. Dat bleek een tijdje terug weer, toen De Ridder met het idee kwam om mogelijkheden om het hygiëne-assortiment te verduurzamen in kaart te brengen,” vertelt Klaas.

 

Daaruit kwamen al snel ecologische, niet-giftige alternatieven van Nederlandse producent HYGENIQ. Er zijn vele producenten die claimen ‘duurzaam’ te zijn, maar wat maakt deze producten nou écht beter?

 

Hygiëne-artikelen uit hernieuwbare bronnen

In tegenstelling tot traditionele schoonmaakmiddelen, welke hun oorsprong grotendeels vinden in aardolie, zijn de HYGENIQ producten volledig gemaakt van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen. Dat houdt in dat ze op natuurlijke wijze weer aangevuld of hernieuwd worden en niet uitgeput raken. Bovendien zijn de producten binnen 28 dagen volledig biologisch afbreekbaar. “Voorafgaand aan de implementatie kreeg ik een rondleiding bij de fabrikant in Enschede en kon ik de producten zelf ervaren. Dat was heel indrukwekkend.”

 

De producten worden allemaal geproduceerd volgens de Cradle-to-Cradle Gold standaarden, wat bijvoorbeeld inhoudt dat proces- en productiewater gerecycled wordt en er uitsluitend gecertificeerde lokale windenergie wordt gebruikt. Met de verpakking is natuurlijk ook rekening gehouden: de artikelen worden geleverd in een fles van gerecycled PE met een label op basis van hernieuwbare materialen. De flessen hebben een kostenbesparend doseersysteem, zodat bewoners niet meer gebruiken dan nodig en extra lang met één verpakking kunnen doen.

 

Investeren in verduurzaming

In veel gevallen vraagt verduurzamen om een grotere investering. En dat is voor veel van onze klanten – niet onbegrijpelijk – een reden om af te zien van de verduurzaming. “Ik ben met het plan naar mijn management gegaan en heb een rekensom voorgelegd met de extra kosten op jaarbasis. Ze snapten dat investeren in een duurzamere wereld noodzakelijk is en dat omschakelen nu eenmaal net iets meer geld kost,” aldus Klaas.

 

Dat duurzaamheid bij het COA hoog op de agenda staat en breed gedragen wordt door zowel medewerkers als bereidwillige bewoners, werd duidelijk toen er al snel groen licht kwam op de nieuwe hygiëne-artikelen. “Het gaat uiteindelijk natuurlijk om het resultaat: zijn de bewoners tevreden met de artikelen en hebben ze het gewenste effect? Maar daar twijfel ik niet aan! Met onze gemotiveerde groep collega’s en enthousiaste bewoners, waar steeds meer initiatieven voor verduurzaming zijn, moet dat helemaal goedkomen. Het kan ons niet snel genoeg gaan!”

 

Hoe nu verder?

Eind april werd de eerste batch afwasmiddel afgeleverd bij het COA, welke momenteel op zo’n 12 locaties gebruikt wordt. De allesreiniger, shampoo huid & haar en babyshampoo zullen snel volgen, wanneer de oude voorraden op zijn. Verspillen is tenslotte ook niet bepaald duurzaam. “Ik ben blij dat we samen deze stap zetten – wat mij betreft volgen er nog heel veel artikelen!”, zegt Klaas enthousiast.

 

Wil jij net als het COA ook kijken wat er mogelijk is op gebied van duurzaamheid in jouw producten of processen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!