De Ridder BV sponsort nieuwe tenues en voetbalschoenen van Stichting Goal

Stichting Goal helpt (ex)gedetineerden bij hun re-integratie in de maatschappij door middel van sport om een echte verandering in hun denkwijze teweeg te brengen. Bij De Ridder zien we Stichting Goal als een belangrijke organisatie. Daarom leverden we eind augustus 11 nieuwe tenues en 7 paar sportschoenen bij de stichting af. André Tooi, medeoprichter en Voorzitter van Stichting Goal, vertelde ons meer over het goede werk dat ze doen. Lees je mee?

 

Re-integreren door middel van sport

Ongeveer 9 jaar geleden werd de basis gelegd voor Stichting Goal door André en zijn collega’s John en Marcel. Ze doen dit vanuit passie, zonder winstoogmerk. “Dat jongens na detentie direct fulltime gaan werken is een utopie. Wij wilden daarom als intermediairs gaan functioneren, maar wel in combinatie met sport: zo gaat het energielevel van de jongens omhoog en kan de mindset veranderd worden,” legt André uit, die als Plaatsvervangend Hoofd Detentie en Re-integratie bij de PI en gepassioneerd voetballiefhebber de doelgroep goed kent en kan begeleiden.

 

“We begonnen met het opzetten van het proces om te onderzoeken of het begeleiden via sport zoals wij dit voor ogen hadden ook echt werkte. We startten met drie jongens die we van A tot Z begeleidden. Mijn voordeel is dat ik de jongens voor wie dit interessant is al vroeg bij me op de rader komen zodat ik met hun Casemanager kan overleggen en de re-integratie in de gaten kan houden.” De combinatie van sport en werk bleek effectief en zo werd de stichting geboren. Op dit moment zijn er 28 trajecten afgerond, waarvan 80% nog steeds aan het werk is.

 

Het team van Stichting Goal

De ex-gedetineerden kunnen verschillende sporten op verschillende niveaus beoefenen, het hoeft niet per se voetbal te zijn. “We hebben bij Stichting Goal ook een eigen team met talentvolle spelers. Door onze connecties met oud-profvoetballers en –trainers kunnen we leuke dingen regelen, zoals een tijdje geleden een wedstrijd tegen het tweede team van Go Ahead Eagles,”vertelt André trots.

 

Een trots team

“De tenues die door De Ridder BV gesponsord zijn, zijn voor het Inside project. Dit is een arbeidstoelatingsproject waaraan 10 (ex)gedetineerden met affiniteit voor sport meedoen. Ze krijgen voetbaltrainingen van Jeff Stans met een focus op kernwaarden, die voor de jongens van toepassing kunnen zijn in het dagelijks leven. Aan de hand van de uitkomsten koppelen we werkgevers aan ze: dat biedt geen baangarantie, maar wel een kans om in gesprek te gaan. Zeven jongens hebben al een baan of zijn in vergevorderd stadium met gesprekken,” legt André uit.

 

“Wat het met de jongens doet? Ze dragen de tenues met trots. Een van de jongens draagt het voetbalshirt nu bijvoorbeeld ook tijdens het koffie uitdelen. Ik zie ook regelmatig deelnemers uit het vorige Inside project die de trainingsjassen nog dragen. Ze zijn trots dat ze hier onderdeel van zijn en dat het team er netjes als één geheel bij loopt.”

Een nieuw netwerk opbouwen

Het helpen opbouwen van een nieuw, ander netwerk is een belangrijke functie van Stichting Goal. Op die manier komen ex-gedetineerden niet automatisch terecht in dezelfde kringen en op dezelfde paden, maar hebben ze ook anderen om op terug te vallen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij de lokale voetbalclub. “We sluiten het Inside project af met een etentje na de laatste wedstrijd, met een regulier voetbalteam. Vorige keer was dit bijvoorbeeld de business club van OCW Vlaardingen. Dat is heel leuk, want iedereen zit door elkaar en de gesprekken zijn gezellig. En waardevol, want voor twee jongens is hier al eens een nieuwe baankans uit voortgevloeid!” Aldus André.

Er worden ook onderlinge verbindingen gelegd. “Wanneer gedetineerden in de laatste fase van detentie zitten en iets met sport willen doen, komen ze vaak bij ons terecht. Wij gaan dan met ze in gesprek en komen eventueel langs voor een scouting. Nu is er bijvoorbeeld een jongen uit Lelystand die op hoog niveau heeft gespeeld en dit weer zou willen, maar daar nu te zwaar voor is. We hebben hem gelinkt aan een gedetineerde uit PI Krimpen die personal trainer wil worden. Hij heeft een voedingsprogramma en traingingsschema voor hem gemaakt. Zo helpen ze elkaar via sport.”

 

Meer weten over de Stichting? Bezoek zeker eens hun website!