De Ridder BV en andere Bunzl-bedrijven planten een bos aan bomen

Op Boomfeestdag 2022, 16 maart, kondigden we ons nieuwe goede doel aan: we gaan de komende twee jaar zoveel mogelijk bomen planten in samenwerking met United Packaging Forest en Trees for All. Waar, waarom en hoe? Dat gaan we je vertellen!

 

Waarom United Packaging Forest?

Bunzl is groot in verpakkingen en als handelsbedrijf zijn we natuurlijk ook zelf groot verbruiker van verpakkingen. Verpakkingen zijn noodzakelijk voor een leefbare wereld: ze zorgen voor minder voedselverspilling en maken efficiënt transport van producten mogelijk. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat verpakkingen blijven rondzwerven en is verantwoord materiaalgebruik belangrijk: voor verpakkingen worden kostbare grondstoffen gebruikt.

 

United Packaging Forest is een groep van bedrijven uit de verpakkingswereld die het milieu en onze leefomgeving een warm hart toedragen. Bunzl maakt hier nu ook onderdeel van uit. “Het is mooi om vanuit een samenwerking binnen de verpakkingswereld onze verantwoordelijkheid te nemen en onze ketenpartners hierin mee te kunnen nemen. Of het nu klanten, leveranciers of andere relaties zijn. Zo kunnen we samen écht een verschil maken”, legt Joost Lip, Sustainability Manager bij Bunzl Nederland, uit.

 

Geen goed doel, maar een noodzakelijk doel

Waarom is bomen planten zo belangrijk? Jaarlijks verliezen we wereldwijd ruim 10 miljard bomen. En de consequenties zijn niet mals: droogte, klimaatverandering, armoede, voedselgebrek en natuurrampen zijn directe gevolgen van de ontbossing van de aarde.   Het aanplanten van bossen heeft een positieve impact op drie hoofdzaken:

 

  1. Het klimaat. Bomen zorgen voor minder CO2 in de atmosfeer, verkoeling en waterregulering. Er zijn heel veel meer bomen nodig om klimaatverandering effectief tegen te gaan. Wist je dat bomen in Nederland per hectare bos jaarlijks gemiddeld zo’n 4,6 ton CO2 afvangen? Na de eerste 10 jaar is dit zelfs 9,1 ton CO2 per jaar.
  2. De biodiversiteit. Veel dieren, planten en insecten zijn afhankelijk van onze bossen. Door bossen met verschillende boomsoorten aan te planten kunnen we de biodiversiteit herstellen, in stand houden of zelfs laten opleven.
  3. Leefomstandigheden. Dankzij bomen kunnen we schone lucht inademen, de natuur in om te ontspannen en bomen voorzien ons tevens van grondstoffen voor voedsel en medicatie. Door het aanplanten van bomen in ontwikkelingslanden door de lokale bevolking wordt werkgelegenheid gecreëerd tegen een beter inkomen.

 

Waar worden de bomen geplant?

Voor iedere boom die we in Nederland laten planten, wordt er ook eentje ergens anders op de wereld geplant. Altijd samen met de lokale bevolking, wat de werkgelegenheid ter plaatse bevordert. De nieuw geplante bomen worden in ieder geval 30 jaar en in Nederland zelfs 50 jaar beschermd!

 

De eerste plantlocatie maakten we in juni 2022 bekend: de Boliviaanse Andes. Het hoofddoel hier is om in het gebied waar de bomen geplant worden de sociaaleconomische situatie van de bewoners te verbeteren door het verbeteren van landbouwpraktijken en het herstellen van beschadigde oppervlakten. Hoe?

  • Herbebossing ten behoeve van waterretentie in de grond
  • ‘Agroforestry’ in samenwerking met kleine boeren
  • Aanleggen van waterbassins
  • Trainingen geven over duurzaam landbouwgebruik, waterhuishouding, agroforestry en brandpreventie

 

In november 2022 kondigden we de tweede plantlocatie aan: Leersum. Dichtbij huis, dus we gingen zelf ook even langs om de handen uit de mouwen te steken. Meer over het nieuwe bos in de provincie Utrecht lees je hier, op de website van Trees for All.

 

De Ridder-bomen

Bijna alle Nederlandse Bunzl-werkmaatschappijen hebben in de afgelopen tijd ludieke acties of originele initiatieven uit de grond gestampt om samen zo veel mogelijk bomen te planten. Duurzaamheidsmanager Joost Lip werd zelfs op het United Packaging Forest event uitgenodigd om anderen hiermee te inspireren.

 

De teller van de De Ridder bomen staat inmiddels op ruim 400 bomen, waarvan de helft in Leersum en de helft in Bolivia geplant zijn. Onder andere de vrijwilligersactie bij het Zaans Medisch Centrum – waarbij we door leveranciers gesponsord werden – en het planten van een boom voor iedere nieuwe collega hebben hieraan bijgedragen!